Wednesday, June 9, 2010

Litt info fra arbeidet vårt igjen

Det har vært en lang nedetid nå på informasjonssiden fra klekkeriet vårt. Her kommer imidlertid litt info fra både i år og fra i fjor:

Rognplanting 2009:
Vi har jobbet hardt for å oppnå tilfredsstillende antall rogn som skal plantes både her i Mandalselva og andre elver. For 2009 ble det plantet 183000 rogn i Tovdalsvassdraget, 167500 i Nidelva, 127000 i Mandalselva, som forøvrig er tatt fra villaks i Mandalselva etter stamfiske her. Finså klekkeri bruker villaks fra Mandalselva som egen produksjon. Det ble i tillegg plantet 272000 rogn i Kosåna i Bjelland fra Bjerkreimsstammen.
I tillegg har vi sluppet ut 25000 ørret i Åseral.

Stamfiske 2009:
Det har vært merkbart dårligere stamfiske etter sesongen 2006, og vi har en betydelig større innsats og timer pr fisk enn tidligere. Dette er selvsagt ikke gunstig, da vi har mange andre gjøremål på klekkeriet. Til sammen klarte vi å fange 53 laks, noe som er et lavere antall enn det vi håper på. Til sammenligning med 2008 var det 54 - altså ganske jevnt, men for lite i forhold til innsatsen. Fordelingen mellom hunn og hannlaks var ganske jevnt fordelt, og den største var en hannlaks på over 10 kilo.

Rognplanting 2010:
Det har vært fullt opp med rognplanting også i år.
176000 rogn i Tovdalsvassdraget, 236000 i Nidelva, 270000 i Kosåna i Bjelland - disse er fra Bjerkreimsstammen.
Nytt for året er utsetting av plommesekkyngel. Dette har vi ikke gjort tidligere. Disse ble satt ut ved ca 1 mnd alder, da temperaturen i elva holdt 9 - 10 grader. For å unngå at de skal gå i kraftverket, ble de sluppet i minstevannsføringsløpet mellom Mannflåvann og Laudal. Minst 5 - 10 yngel fra hver hofisk er igjen på klekkeriet for at vi skal kunne se om det går greit med disse.

Nytt kjøleanlegg:
Vi fikk nytt kjøleanlegg for vel et år siden. Dette gjør arbeidet enklere for å opprettholde ønsket temperatur i vannet. Rogn skal eksempelvis ha en temperatur på 1 - 2 grader, mens yngel 9,2 grader.


Vi skal forsøke å legge ut innlegg her på siden innimellom fremover.




Vi merker karene til plommesekkyngelen. Da har vi kontrollen med hvilken hofisk som er benyttet, og for å se at de ser friske og fine ut. Vi har igjen en del yngel fra hver hunnfisk som vises på bilder nedenfor. Vi har 18 kar, altså benyttet 18 hunnfisk til dette. Vi startet med drøyt 20, men siler bort de vi mener ikke er perfekte.


Smolten koser seg i karene....


Nytt kjøleanlegg gjør jobben enklere


Plommesekkyngel klekket for ca 2 mnd siden...


Flotte eksemplarer av plommesekkyngel...


Arne har kontroll på plommesekkyngelen